Starten
Sporten kom igång i mitten av sjuttiotalet. Pionjärerna var fallskärmshoppare som provade att starta med styrbara fallskärmar från en bergssluttning, på franska skidorten Chamonix, istället för att hoppa från ett flygplan. Snart började man utveckla speciella flygskärmar som enbart var avsedda för att startas från marken, inte genom hopp från flygplan eller utför stupkanter.
Flygskärmarna gjordes med större vingspann, i tunnare profil och helt tät duk. Sedan dess har fallskärmar och flygskärmar gått helt skilda vägar vad gäller design och prestanda.

Skärmflygning idag
Skärmar av idag har ofta vingspann på 10–15 meter och en vingarea på 25–35 kvadratmeter (beroende bl a på pilotens vikt). Flygskärmarna har i allmänhet ett glidtal på uppemot 1:15 – de glider med andra ord femton meter framåt för varje meter de sjunker. Skärmar kan flyga i 20-80 km/h i planflykt. Skärmens hastighet kan ökas väsentligt genom att svänga kraftigt. De är mycket manövreringsbara och kan svänga snävt med stor precision. Det gör att man har stor frihet vid start och landning jämfört med andra flygfarkoster.
Flygskärmarnas prestanda gör det möjligt att flyga längre distanser och stanna i luften i åtskilliga timmar utan att mellanlanda.
Världsrekorden i distansflygning är nästan 60 mil fågelvägen. Den största höjdvinst som gjorts är ca 6 500 m.
De lättaset utrustningarna väger några kilo kompletta och bärs enkelt med var som helst.

Hur vi startade
Skyadventures Sweden AB är en skärmflygskola som har sin bas i Skåne på Österlen, närmare bestämt mitt i Sveriges mest flugna område i Kåseberga.
Skyadventures startade sin verksamhet 1988 och har sedan dess bedrivit verksamhet året runt.

Skyadventures ägs och drivs av Pierre Rosén och Christian Westergren, Pierre började skärmflygs 1987 och har nummer 41 på licensbrickan. Christian började skärmflygs 2010 och har samlat på sig mycket erfarenhet.
Pierre har genom åren samlat på sig en bred erfarenhet av utbildning, tandemflygning. Med 6500 timmar i luften är han troligen den pilot i Sverige med flest timmar.
Pierre introducerade paramotor i Sverige och har stor kunskap på området. Pierre var även med att introducera speedgliders/minigliders i Sverige.
Christian är en aktiv pilot som snart är färdig Instruktör.

Tillsammans med våra Instruktörer Lars Agnas som arbetat med Pierre sidan start samt vår omtyckte Peter Persson, och inte minst Gustav Råberg som även han bor nära flygningen, har vi ett komplett team med bra Instruktörer.

Våra tandempiloter utgör ryggraden i verksamheten och har en lång gedigen erfarenhet med många flygtimmar.
Piloterna är Kalle Jönsson, Rasmus Persson, Trisse Persson, Thomas Skough, Gustav Råberg, Kristoffer Sarstedt, Kristoffer Stenbeck, Anders Gustavsson, David Bengtsson och Richard Kobran.
Ett väl sammansvetsat team, som gärna delar med sig av sin kunskap.

Skyadventures affärsidé är att året runt kunna erbjuda utbildningar i skärmflyg som leder fram till licens.
Även prova på utbildningar och tandemflyg i skärmflygning.
Resor är en stor del av vår verksamhet där vi har 5-7 destinationer världen över. Vår äldsta destination har vi rest till i 26 år.
Skyadventures har en komplett butik och web-butik som är störst i Norden. Vi erbjuder både ny och begagnad utrustning.

Butiken finns i Kåseberga 200 meter från flygningen och är öppen vardagar året runt.
Vi utför också service och reparationer av utrustning.

Kåseberga – Österlen
Sveriges mecka för Hangfreaks. Här hittar du vårt huvudkontor och fina butik i direkt anslutning till flygningen som är öppen året runt. I Kåseberga bedrivs samtliga våra utbildningsalternativ. Kåseberga har genom åren vuxit och blivit ett av Nordens mest åtråvärda plats för skärmflygning som årligen besöks av piloter från hela Europa. Våra tandemflyg är sedan länge ett populärt inslag på Österlen. Vi har utomordentliga område för Paramotor och en underbar natur.

Norrland
Skyadventures utbildar piloter i norra Sverige och har kontinuerligt kurser i Piteå och Karesuando. Här har vi många nära vänner.

Vi bryr oss om dig
Flyg din skärm på ett säkert och lagligt sätt och alltid efter din egen förmåga.